מיקרו קופי הוא טקסט קצר, החל מאורך של מילה ועד לאורך של שורה קצרה באתרי אינטרנט אשר נועד לתרום לחווית המשתמש. המיקרו קופי נועד לעזור למשתמש כאשר הוא נמצא בסיטואציה של בלבול, חשש או חוסר וודאות וכאשר אנחנו רוצים לגרום לו לבצע פעולה מסוימת (קריאה לפעולה, Call to Action).
למעשה המיקרו קופי צריך לנבא מראש מה הגולש חושב ולתת לו מענה על כך בזמן אמת מהסיבה הפשוטה שרוב אתרי האינטרנט (עדיין) לא מדברים אל הגולשים שלהם כמו בני אנוש ולא יכולים לשאול אותם על מה בדיוק הם חושבים ברגע זה… על ידי כך אפשר בעצם לשפר את אחוז ההמרה באתר ולמנוע מצב של נטישה באמצע התהליך עצמו. אם תרצו, המיקרו קופי הוא הפה של האתר…
יש להדגיש כי המיקרו קופי הוא חלק בלתי נפרד מממשק המשתמש מכיוון שדרכו אנחנו מתקשרים עם הגולש ועוזרים לו לבצע פעולות שונות באתר. לכן, המטרה הראשונית של מעצב חווית המשתמש היא לשלב את המיקרו קופי לאורך כל הממשק, החל מהתפריטים באתר, דרך הטפסים השונים ועד לתוויות והטול טיפים (שורות הטקסט הקצרות שמופיעות כאשר עומדים עם סמן העכבר על נקודה מסוימת). אם המעצב לא ישכיל לשלב את המיקרו קופי כבר בשלבים הראשונים של הטמעת ממשק המשתמש, יהיה קשה יותר לבצע זאת בשלב מאוחר יותר מכיוון שהממשק יהיה כבר מקובע ונעול.
מיקרו קופי בעברית
לעשות מיקרו קופי בעברית זו משימה מאתגרת מכיוון שבעברית אנחנו פונים לזכר ונקבה באופנים שונים. לכן, בדרך כלל או שנשתמש כל הזמן בצורת היחיד (שלח טופס, הכנס דואר אלקטרוני) או שנשתמש בצורת הרבים. צורת היחיד היא בעייתית מבחינה מגדרית, אבל הסיבה שאנחנו עדיין משתמשים בה היא שיש ביכולתה להעביר את המסר באופן אישי יותר.
עוד מכשול של מיקרו קופי בעברית נוגע להבחנה בין השפה המדוברת לשפה הכתובה מכיוון שהאינטרנט משלב בין שתיהן, ולמרות זאת אתרים רבים עושים שימוש יתר בשפה כתובה ונראים מעונבים מדי. לכן, צריך לדעת שזה בסדר לדבר אל המשתמש בשפת היום יום באתר ממוצע שהוא אינו אתר רשמי או אתר ממשלתי…
התאמת המיקרו קופי למותג
לכל מותג יש שפה ייחודית משלו ולכן אנחנו צריכים להתאים את המיקרו קופי למותג שלנו. בעצם אנחנו שואלים את עצמנו איך "לדבר" אל המשתמש דרך התוכן של האתר שלנו. הכוונה היא כמובן לא לפתוח איתו בשיחות ארוכות ופילוסופיות על משמעות החיים… אלא להיות תמציתיים, ברורים וקולעים למטרה.
לדוגמה, הנה כמה מן המיקרו קופי באתר של BawaKawa – חנות און ליין למכירת אופנת רחוב ואקססוריז מבית Dezion Studio. שימו לב לשימוש בסימן שאלה על מנת לתת לגולש מענה על שאלה נפוצה שהוא עלול לשאול את עצמו…
כמו שאפשר לראות, צורת הפנייה לגולש היא אותה צורת פנייה והמשפטים מנוסחים באופן דומה. זו הסיבה שחשוב מאוד לשמור על עקביות.
דוגמאות נוספות
הפגת חששות
הנה למשל דוגמה נוספת להפגת חששות – כאשר הגולש עלול לשאול את עצמו למה הוא צריך להכניס את תאריך יום ההולדת שלו, אנחנו מסבירים לו מראש למה כדאי לו לעשות זאת…
קריאה לפעולה
כמו שציינו קודם, המיקרו קופי לא רק עוזר לגולש לפתור בעיות, אלא גם קורא לו לפעולה. כאן לדוגמה אפשר לראות מהו סכום הקנייה שחסר לי על מנת לקבל את המשלוח חינם ובעצם בכמה עוד אני צריך לקנות…
לסיכום – מיקרו קופי – עשה ואל תעשה
- נסו לחשוב מראש היכן המשתמש יזדקק לעזרתכם, אבל אל תגזימו עם יותר מדי עזרה…
- אל תזניחו את הקריאה לפעולה שהיא הדרך שלכם לסיים את ההמרה בצורה מוצלחת
- היו עקביים ונסו לשמור על שפת מותג אחידה באמצעות המיקרו קופי
- אל תשאירו את המיקרו קופי לידי המפתחים או המתכנתים, אלא שלבו את אנשי התוכן או חווית המשתמש מוקדם ככל האפשר בשלבי האפיון השונים, במיוחד עבור מיקרו קופי של טפסים.
- דברו עם המשתמש בגובה העיניים היכן שצריך ואל תהססו להשתמש בשפה מדוברת, אך גם אל תהפכו אותה לעילגת
- התייחסו אל כל פרויקט שלכם בנפרד בהקשרו שלו ואל תהפכו את המיקרו קופי לתבניתי ("הקנייה בוצעה בהצלחה"). במקום זאת נסו להביע רגש דרך הכתיבה ולהיות, אפילו אם מדובר בסך הכול במסך טעינה :