יותר ויותר אפליקציות ואתרים מאמצים את קונספט הממשק כהה. אם עד עכשיו היינו רגילים לרקע בהיר וטקסט שחור או אפור, ממשק כהה משתמש בנגטיב: טקסט לבן או אפור על גבי רקע כהה

בדוגמה פרויקט שעוצב על ידי הסטודיו לסטארט אפ שמתעסק במסחר למטבעות קריפטו
מאז שהמגמה הזו התחזקה, נוצר בלבול מסוים בקרב מעצבים: מצד אחד, "ממשק כהה" ללא ספק מקל על העיניים בשעות החשוכות יותר ויש בו אפילו חיסכון אקולוגי מסוים. מצד שני, הוא לא המצב האופטימלי בהכרח בכל שעות היום כשמדובר על קריאה של המון טקסט.
אחת הסיבות לכך היא שאורכי גל שונים (שכל אחד מהם מתבטא בצבע שונה) משפיעים על רמת הערנות שלנו, מצב הרוח ואפילו זמן התגובה, אבל לכל אחד יש העדפות מעט שונות.
לא הכול שחור ולבן
אם אתם צריכים חיזוק ממשי למה שכתבנו בפסקה הקודמת, הרי שהקינדל (קורא הספרים של אמזון) ואפליקציות הספרים האלקטרוניות לא משתמשות בממשק לילה קלאסי, אלא משנות בעיקר את צבע הרקע בהתאם לשעה בה המשתמש בוחר לקרוא. לדוגמה, בחמש בערב הרקע עשוי להיות לבן, אך בשמונה הוא כבר יהפוך להיות "חום – קפה". כהערת אגב, בדרך זו הן מצמצמות גם את ההשפעה של האור הכחול, אשר בשנים האחרונות התגלה כי הוא מזיק לעיניים, או לפחות מעייף אותן מאוד.

אם נחזור לאתרי אינטרנט ואפליקציות, בסופו של דבר רוב המשתמשים לא יטרחו לעבור בין פילטרים שונים ויעדיפו מצב אחד או מקסימום שניים. לכן, ההחלטה באיזה מצב להשתמש היא סופר חשובה. מצב לא מתאים יכול להעלות את אחוזי הנטישה (Bounce Rate) ולקצר מאוד את זמן השהייה באתר.
לכן, חשוב לנו להדגיש: לא משנה באיזה פתרון אתם בוחרים, כדאי מאוד לא לבצע שינוי חד, אלא להציג את שתי הגרסאות זו לצד זו לתקופה מוגבלת. לחילופין, אפשר גם להציג את הגרסה החדשה רק למשתמשים מסוימים בלי לתת למנועי חיפוש כמו גוגל את הגישה אליה (הדבר עשוי להיות מנוגד למדיניות שלה).
מתי נשתמש ברקע בגוון בהיר וטקסט בצבע כהה?
1. כשהטקסט הוא חלק מרכזי בעמוד: אם האתר שלכם הוא אתר עם כמויות גדולות של טקסט כמו למשל אתר חדשות, בלוג או אתר תדמית, הישארו עם הרקע הבהיר. באופן זה הגולשים יוכלו לסרוק את הטקסט ולעבור על העמוד במהירות גם אם הזמן שלהם קצר.
2. כמות גדולה של אלמנטים: כאשר יש לנו הרבה מאוד אלמנטים על המסך והריווח ביניהם קטן יחסית, רקע לבן יקל על העומס בעיניים.
3. כשהאתר או האפליקציה מיועדים לקהל מבוגר או מעורב: קהל מבוגר בדרך כלל יעדיף את המראה הקלאסי ורקע לבן אליו הוא רגיל. לכן, אם הקהל המרכזי באתר שלכם הוא מבוגר או מעורב, הישארו עם הרקע הלבן. (על פי סקר של Problogger, בקרב האוכלוסייה הכללית כ-47% העדיפו רקע לבן בכל מקרה בלי קשר לסוג האתר).
4. אתרים ואפליקציות הפונים לילדים: גם ילדים בדרך כלל יעדיפו רקע לבן מכיוון שהוא משדר תחושה שמחה ונעימה יותר (יהיה להם מספיק זמן לטפח חיבה לצבעים כהים בגיל ההתבגרות…).

מתי נשתמש ברקע שחור או כהה?
1. תמות (Theme) ספציפיות: כאשר הרקע השחור מתאים לנושא הכללי של האתר ויוצר חוויה עוצמתית יותר. למשל, רוב האתרים של יצרניות הרכב הם בעל גוון כהה, וכך גם אתרים רבים של סרטי מתח ופעולה.
2. מעט אלמנטים, הרבה רווחים (Whitespace): כאשר יש לכם מעט אלמנטים על המסך ואתם רוצים להדגיש כל אחד מהם. לדוגמה, אתרים עם הרבה תמונות, סרטונים או פסקאות טקסט גדולות.
3. חתך דמוגרפי צעיר: קהל יעד צעיר עשוי להעדיף אתרים עם רקע כהה, ולכן אתם צריכים לבחון היטב מיהו הפלח העיקרי אליו אתם רוצים לפנות.
4. אתרים "ליליים": באתרים שעושים בהם שימוש בעיקר בלילה (בדר"כ). נטפליקס היא אחת הדוגמאות המובהקות לכך (כשאין סגר כמובן…).

ועכשיו לחלק המעט פרדוקסלי אתו למעשה התחלנו: טקסט כהה על רקע לבן אומנם מתאים לאתרים שקוראים בהם כמה כתבות או עמודים במשך כמה עשרות דקות, אך כאשר מדובר על אתרים, אפליקציות או תוכנות שדורשות עבודה מאומצת במשך שעות רבות, טקסט לבן (או אפילו בכמה צבעים שונים) על שחור יהיה עדיף.
למעשה, באופן זה אנחנו מכריחים את המשתמש להאט את קצב הקריאה ומקלים עליו להתעכב על הטקסט בלי לדלג מעל מילים, דבר שהוא קריטי כאשר מבצעים עבודה מדויקת.
לדוגמה:
1. תוכנות עריכת וידאו או אפילו תמונות בדרך כלל כוללות גם ממשק כהה.
2. עורכי קוד בדרך מגיעים עם אופציה דומה למי שמתכנת או מבצע בדיקות תוכנה במשך שעות רבות.
3. ספרים אלקטרונים שלא נקראים דרך אפליקציה ייעודית (לא נפוץ, אבל קיים)
כשקשה להחליט
אם אתם נמצאים בסיטואציה שבה ממש קשה לכם להחליט, אפשר לתת גם לגולשים שלכם לבחור באמצעות מתג שמופיע במקום בולט במסך או בתוך אפשרויות ההנגשה. האופציה הזו מתאימה לאתרים שקהל היעד שלהם הוא מגוון מאוד גם מבחינת הגיל וגם מבחינת זמני השימוש. פייסבוק למשל היא דוגמה קלאסית.
יש גם אמצעים מדורגים יותר. בטוויטר לדוגמה היו עד לא מזמן שני מצבים עיקריים, אך כיום נוסף מצב ביניים של "אור עמום" בו הטקסט הופך אוטומטית ללבן (לעומת מצב "חושך מוחלט" בו הטקסט הופך לאפור). מלבד זאת, המשתמש יכול לבחור את צבע הקישורים וגודל הפונט.

במקרים אחרים לא מדובר בהכרח בהעדפות האישיות של המשתמש, אלא בצורך להפעיל את האפליקציה או האתר בתנאים שונים. כך למשל, האפליקציה שעיצבנו למשרד לאיכות הסביבה. האפליקציה ביחד עם הטאבלט עליו היא רצה נקראת "מערכת שטח" והממשק שלה מותאם לתנאי שטח הנמצאים בסביבות מפעים ואתרים: כשיש מעט אור וכשיש יותר אור, בפנים או בחוץ.

לסיכום
ההחלטה על ממשק כהה או בהיר אינה כה פשוטה ויש פרמטרים רבים שצריך לקחת בחשבון. אם קשה לקבל החלטה לכאן או לכאן ומדובר באתר שהמשתמשים אמורים לבלות בו יותר מכמה דקות, בהחלט אפשר ואף רצוי לתת להם לבחור את הגרסה שמתאימה להם.
אם מדובר באתרים גדולים שכל שינוי בהם יכול להתבטא בהפסד או רווח של אלפי שקלים, ייתכן שיהיה זה חכם להשתמש בגרסה החדשה באופן מבוקר רק אצל קהל יעד מצומצם ולראות כיצד השינוי משפיע על הרגלי הגלישה שלו.